Liefde is …samen dorst lessen!

Of welk fysiologisch verband is er tussen het samen dorst lessen en de samenhorigheid in een groep?

Herinner je je nog de eerste persoon op aarde aan wie je gehecht geraakte en hoe dit gebeurde?
Je hing verschillende keren per dag op 30 cm van haar gezicht, terwijl ze de hele tijd in je ogen keek, lekker dicht tegen elkaar, lieve woordjes fluisterend, strelend,… . En dit gebeurde telkens met een enorm dorstgevoel voor jou, want het gebeurde enkel toen jij aangaf dorst te hebben (5).

Een zeer interessant moment omdat dorst de enige ‘stressor’ is die via de productie van ons bindings-/verliefdheidshormoon oxytocine een angstremmend, rustgevend en agressie verminderend effect heeft. (1) (2)  Stressoren zoals honger of koude hebben dit bijvoorbeeld helemaal niet.

Water is immers het énige levensmiddel dat alle mensen en dieren écht nodig hebben. Bij de waterplas wordt er daarom door dieren niet gevochten (3)!

Afbeeldingsresultaat voor drinkende knuffelende dieren


Dorst afwachten (= oxytocine laten stijgen) en een gezamenlijk drinkmoment organiseren aan een figuurlijke waterplas is dus het perfecte moment om vrienden te maken!
Oxytocine heeft daarnaast ook een ontstekingsremmend effect en het stimuleert de ontwikkeling van het zenuwstelsel. (4) Tenslotte heren, maar vooral dames 🙂 het remt het hongergevoel en de trek naar koolhydraten en zout. (2)

Door eens stevig dorst te hebben en dan veel water ineens te drinken (bulk drinken) gaan mensen met andere woorden iets fantastisch doen voor hun lichaam, in tegenstelling tot diegenen die continu kleine beetjes drinken.


Als dat baby’tje later zelf een eerste keer verliefd wordt, gaat dit hechten eigenlijk niet anders. Hij vraagt of ze iets wil gaan drinken (met andere woorden of ze dorst heeft), zij zegt: “ja”, waardoor hij al weet dat ze dorstig is (klaar om zich te binden, reeds een mooie dosis oxytocine door haar lijf stromend). Ze gaan samen op pad. Zij bestelt een wijntje… (voor de mannen die dit nog niet door hadden: relax, de buit is dan al binnen). Een vrouw met alcohol in het bloed is een overlopend vat vol oxytocine. Ze zitten dan samen aan een tafeltje, kijken elkaar in de ogen, zeggen zachtjes lieve woordjes, schuiven wat dichter tegen elkaar en prikkelen daarna elkaars lippen. Hoe vaker dit zich herhaalt, hoe steviger de hechting.


Als er dan nog later uit deze hechting opnieuw lieve kindertjes geboren worden en alle oma’s, mammies en tantes staan te dringen het flesje te geven, weet dan dat ze staan te dringen om zich met de spruit te binden!
Dus wie je te drinken geeft als je dorst hebt én met wie je drinkt, daarmee verbind je je!

Wel, dit mechanisme gaat een team die recent onze educatieve ervaringsgerichte voormiddag met ‘motivatie & draagkracht’ als thema volgde/beleefde (http://happyhealthyeducation.com/bedrijven.html) nu inzetten om een hechter team te worden. Ze voelden de nood om op regelmatige basis in ontspannen omstandigheden samen iets te gaan drinken. Ook al lijkt dit een kleine stap, het kan een begin zijn van een fantastische samenwerking!
Vrijblijvend geven we graag nog deze tips aan degenen die dit mechanisme ook willen uitbuiten: ‘Ga richting afspraak met een goeie dorst, drink die dag dus eens bewust niets, kijk elkaar diep in de ogen bij de toast, lach veel en ga na een paar drankjes lekker samen dansen!’

Meer is er niet nodig om een eerste stap te zetten richting een ijzersterk team!

Wil je meer weten hoe je persoonlijk en als team kan groeien op een interactieve, aangename manier. Vraag dan vrijblijvend naar meer info: http://happyhealthyeducation.com/contact-2.html

Happy healthy Education is een samenwerking van leerkracht en kinder- en burn-out coach Virginie Vancoppenolle (www.lichtpuntcoaching.jimdosite.com) & Osteopaat/ KPNI-therapeut Wouter Declercq (www.corplus-oudenaarde.be/).

(1) Krause E.G., Kloet A.D de, Flak J.N., et al.: Hydration state controls stress responsivenesss and social behavior. The Journal of neuroscience. 2011; 31
(2) Olszewski P., Klockars A., Schioth H.B., et al.: Oxytocin as feeding inhibitor: maintaining homeostasis in consummatory behavior. Pharmacology, biochemistry, and behavior. 2010; 97.
(3) Valeix M., Chamaille-Jammes S., Fritz H.: Interference competition and temporal niche shifts: elephants and herbivore communities at waterholes. Oecologia. 2007; 153
(4) Stein D.J., Vythilingum B.: Love and attachement: the psychobiology of social bonding. CNS spectrums. 2009; 14
(5) Petersson M., Eklund M., Uvnas-Moberg K: Oxytocin decreases corticosterone and nociception and increases motor activity in OVX rats. Maturitas. 2005; 51

(6) Word weer mens, De terugkeer van homo sapiens. Dr Leo Pruimboom, Daniel Reheis, plumtree editorial, Den Haag, 2018.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *