Bent u al gevaccineerd tegen chronische stress, luchtvervuiling en het moderne leven in zijn geheel?

Veel respect voor iedereen die vecht voor een beter leefmilieu. Maar eerlijkheid gebied ons te zeggen dat ‘doodgewone’ mensen zoals wij weinig in de pap te roeren hebben over dat thema.

Waar wij echter wel de scepter zwaaien is in hoe weerbaar we ons lichaam maken tegen al deze factoren die nieuw zijn voor onze genen. Luchtvervuiling, roken, zittend leven, virtuele stress, lawaai, afwezigheid van vader of moeder, leningen van 20 jaar, eenzaamheid, mensonvriendelijke voeding, politiek en Donald Trump in het bijzonder, zijn evolutionair onbekende stressprikkels voor ons.

Ons lichaam reageert hier niet op zoals bij oude gekende stressfactoren. Met koude, hitte, zuurstoftekort, honger, dorst, een virale of bacteriële infectie of een wonde heeft ons lichaam miljoenen jaren ervaring. Bij deze ‘stressoren’ reageren we met een immuunreactie die zo hoog gaat dat de ontstekingsremmende reactie spontaan op gang komt (3).

Bij de nieuwe stressoren krijgen we een veel kleinere ontstekingsreactie, die nooit de drempelwaarde bereikt om de stop-reactie in gang te zetten. Ze zet zich met andere woorden nooit vanzelf uit. Deze lage-graadsontsteking is oorzaak van zo goed als alle chronische ziekten (3). Ze geeft ons een licht-grieperig gevoel, lichte moeheid, een verhoogde gevoeligheid voor spier -en gewrichtspijn, minder zin om dingen te ondernemen, concentratieproblemen, …. .

Programma’s om chronische ziekten (= lage graadsontsteking) te voorkomen of te verbeteren, gebaseerd op voedingsveranderingen en toename van lichamelijke activiteit, zijn slechts gedeeltelijk succesvol (1).

Een grondig ontwikkeld ‘intermitterend leven protocol’ daarentegen kan wel beschermen tegen de schadelijke effecten van het moderne leven. Hierin worden de ‘oude stressoren’ in beperkte tijd en omvang geïntegreerd in het moderne leven. Dit wordt besloten uit recent onderzoek waarin een verbeterde expressie van meer dan 300 genen die celbeschermende mechanismen stimuleren, gezien wordt. Het gaat hier vooral over de activering van anti-oxidatieve Nrf2-paden (2).

Intermitterend leven wil het volgende zeggen:

  • Neem regelmatig een koude douche van 3 minuten (liefst ‘smorgens).
  • Geniet zo vaak als het kan van een sauna (en ga daarna NIET onder een koude douche). En beter nog doe een HIIT (intensieve inspanning) in de sauna.
  • Sla op regelmatige basis een maaltijd over of wacht altijd om te eten tot je echt honger hebt.
  • Beweeg altijd voor een maaltijd of ga nuchter sporten.
  • Drink enkel als je dorst hebt, maar dan wel veel ineens (en liefst in goed gezelschap!).
  • Informeer naar hypoxy -en hypercapnie ademhalingsoefeningen bij een k-PNI therapeut.

Ook hierover informeren wij jullie op een leuke/speelse manier tijdens ‘het educatief break-in spel rond draagkracht en motivatie’ die we ontwikkelden voor bedrijven/organisaties en schoolteams.

Wil je meer weten hoe je persoonlijk en als team kan groeien op een interactieve, aangename manier. Vraag dan vrijblijvend naar meer info: http://happyhealthyeducation.com/contact-2.html

Happy healthy Education is een samenwerking van leerkracht en kinder- en burn-out coach Virginie Vancoppenolle (www.lichtpuntcoaching.jimdosite.com) & Osteopaat/ KPNI-therapeut Wouter Declercq (www.corplus-oudenaarde.be/).

(1) K. Wilson, I. Senay, M. Durantini, F. Sánchez, et al.When it comes to lifestyle recommendations, more is sometimes less: a meta-analysis of theoretical assumptions underlying the effectiveness of interventions promoting multiple behavior domain changePsychol Bull, 141 (2015), pp. 474-509

(2) L. Pruimboom, F. Muskiet. Intermittent living; the use of ancient challenges as a vaccine against the deleterious effects of modern life – A hypothesis. Medical Hypotheses, volume 120 (2018), pp. 28-42

(3) Leo Pruimboom: The multiple faces of the human immune system. 2017, Rijksuniversiteit Groningen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *